Varje känsla blir tydlig

Håkan Jäder är en komiker som brukar möta sin publik på krogen och Finlandsfärjan. Döm om hans förvåning när ABF i Värmland hör av sig och undrar om han vill följa med på en resa till Auschwitz. Att han vågade svara ja var nästan lika förvånande. Jäder är inte den första som ställt sig frågan om det är möjligt att gestalta  erfarenheter som ligger så långt bortom språket, men han har löst uppgiften på ett ypperligt sätt i ”Auschwitz tur och retur”.
En kort liten föreställning som framför allt vänder sig till ungdomar och som jag tror kan fungera som den perfekta inledningen till en klassrumsdiskussion om nazism och rasism.
Han predikar inte, han höjer inte rösten, han ställer sig över huvud taget inte över sin publik för att med facit i ena handen och pekpinnen i den andra tala om vad som är rätt och fel.
Ändå lyckas han förmedla en moralisk hållning som går djupt in i ämnet, inte genom att stapla siffror och fakta på varandra utan genom att vara personlig, en främling i lidandets land.
Först bussresan med en samling personer som han alltför snabbt bildar sig en uppfattning om, den paradoxala anblicken av de välmående turisterna på parkeringsplatsen utanför lägret, barnen som leker i solen, detaljer som steg för steg leder oss närmare resans mål och snarare snuddar vid verklighetens fasa än ger den fullständiga bilden av nazisternas brott.
Det är en föreställning som inte behöver etiketteras. Den rör sig naturligt mellan berättelse, lektion och teater och växlar snart över i frågor om dagens främlingsfientlighet.
Jörgen Bodners regi talar med så små gester att varje känsla blir synlig i Håkan Jäders ansikte. Visst vore det en välgärning om denna resa fick rulla vidare när höstterminen nu startar.

Leif Zern Dagens Nyheter

Målgrupp: Högstadiet, Gymnasiet, Vuxna
Längd: ca 40 min
Publikantal: ca 100 pers. eller enl. överenk.
Tekniska krav: Inga
Pris: 7.000 kr inkl. skatt och soc. avg. Resa 20 kr mil tillkommer.
Info/bokning: 0703 797207 E-post info@jadersteater.se
Hemsida www.jadersteater.se

Håkan Jäder är född 1950, skådespelare och komiker,
bosatt i Värmland.

Föreställningen är producerad med stöd av Landstinget i Värmland, LO-Värmland, ABF-Värmland samt Brottsförebyggande Centrum,
Karlstad.