Kejsarn av Epplerum

En teaterföreställning om en vanlig mans liv kan te sig banal, men den kan också vara helt fantastisk om berättelsen är den rätta. Är sedan manusförfattaren och skådespelaren släkt med Astrid Lindgren, utbildad mimare vid teaterhögskolan i Stockholm och har en medskådespelare som gjort sig mest känd som ståuppare, då är succén ett faktum!

Katarina Persdotter-Jäder har skrivit pjäsen om sin pappas liv som lantbrukare på gården Epplerum i Östergötland. Det är en vacker och varm berättelse om en man och hans kärlek till familjen, djuren, gården och vännerna. Den är också ett stycke nutidshistoria om bondesamhällets utveckling under ett halvt sekel. Berättelsen börjar med att Katarina Pesdotter-Jäders make, Håkan Jäder, hittar en förvirrad text som är skriven på ett hushållspapper av hennes far.

Föreställningen är stundtals mycket dramatisk men ger ändå utrymme för massor av skratt. Den går i ett lugnt tempo men är hela tiden händelserik. Vid slutapplåderna var nästan inget öga torrt i publiken och känslan var ungefär densamma som i slutet av en riktigt bra film: man var berörd, men på ett positivt sätt.

Håkan Jäder gestaltar, förutom sig själv, även Katarinas pappa. Katarina Jäder är berättaren som för historien framåt, samt spelar alla övriga roller, även de fyrfota vännerna på gården. Bäst är korna!

Urpremiären av föreställningen gavs den 22/9 i en överfull Berghälla bygdegård i Edeby, som ligger mellan Deje och Ransäter i Värmland. Vita stora ensilagebalar var utställda på strategiska platser för att marknadsföra föreställningen och agera vägvisare. Det var ett medvetet val att lägga premiären ute i en bygdegård på landet i stället för i Karlstad, därför att målgruppen till stor del är boende eller andra med rötter i den svenska landsbygden.

Personligen är detta en av de bästa föreställningar jag sett. Det inkluderar även mina besök på några av de stora teatrarna i Stockholm och London.

Efter föreställningen serverades det kaffe och hemmagjord ostkaka med sylt och vispgrädde. Kvällen avslutades med en stämningsfull professionellt gjord kortfilm om familjen och gården förr och nu.

Föreställningen kommer framöver att turnera runt om i Sverige. Rekvisitan är minimal. Föreställningen kan visas på alla scener, både på den riktigt stora scenen likväl som i den lilla bygdegården utan egen scen. För mer information, gå in på www.jadersteater.se, e-post info@jadersteater.se . På hemsidan finns kontaktuppgifter samt pressbilder från föreställningen.

 

 Ulrika Johansson

Ordförande i BR, Bygdegårdarnas Riksförbunds konst- och kulturråd, ledamot i förbundsstyrelsen samt ordförande för Värmlands Bygdegårdsdistrikt, SAM-SAM i Värmland och Ideell Kulturallians i Värmland.